Ваш менеджер
Максим Кащєєв
Із задоволенням відповімо на всі ваші запитання
Задати питання
Чим зайнятися в карантин?

Мотивація стати ефективнішим. Рецензія на книгу "Візуальні нотатки на практиці"

От як ви думаєте - яким чином створюються шедеври і відкриття? Скільки у світі є прикладів, коли нікому не відома людина, жодного разу не вчений і не фізик-математик створює корисні речі для суспільства. Що спонукає, здавалося б, звичайну людину, нехай і професіонала у своїй справі, на несподівані відкриття? Особистий досвід. Думаю, багато хто погодиться з тим, що саме якісь незручності або недопрацювання в будь-якій зі сфер життя змушують людину генерувати ідеї, здатні поліпшити або прискорити процес. Сьогодні хочу поділитися з вами рецензією на книжку "Візуальні нотатки на практиці" Майка Роуді, який вигадав практичний посібник із замальовування та впорядкування важливої інформації.

Майк Роуді - талановитий ілюстратор і дизайнер, який за своїм родом діяльності відвідує багато лекцій і профільних конференцій, зіткнувся з тим, що той обсяг інформації, який дають на подібних заходах, абсолютно незручно конспектувати. У гонитві за бажанням зафіксувати цікаву інформацію страждає якість - мало того, що записати все просто неможливо, так ще текст виходить плутаним і нечитабельним. Після невдалих спроб упорядкувати записаний конспект, Майк Роуді написав практичний посібник зі створення візуальних нотаток, що могли б бути інформативнішими за текст - скетчів.

Незважаючи на значні розміри, книгу можна прочитати практично за один день. І не тільки тому, що вся інформація в ній подана у вигляді візуальних нотаток, а й тому, що її просто неможливо випустити з рук. Автор врахував тут усе - дизайн, наповнення, матеріал обкладинки. Матеріал обкладинки являє собою таку собі оксамитову прогумовану поверхню, щось таке, що поєднується не поєднується, але дуже приємне на дотик. До речі, думаю, це могло б бути якимось маркетинговим ходом - навіть якщо ви не збиралися купувати книжку, а взяли її подивитися з книжкової полиці - назад ви її не поставите, запевняю.

Оскільки книжка - один великий скетч, вона сприймається досить легко. Мені сподобалася сама подача інформації - мало тексту, багато інфографіки, головні посили винесені невеликими абзацами. Не сумніваюся, що для багатьох вона стане настільною, допомагаючи впорядкувати свої справи, думки та ідеї.

1 Таймбоксинг

На думку автора, скетчноутинг добре розвиває візуальні асоціації. Скетчі - це не лише інструмент для фіксації думок та ідей, а й спосіб генерації нових ідей. Фіксуючи ідеї на папері, ви завжди можете переглянути їх, щось додати, удосконалюючи початковий варіант. Для того, щоб сфокусуватися на головному і правильно розподіляти свій час, Майк Роуді радить використовувати таймбоксинг.

Цей метод складається з 3 етапів:

• Робота з документом - 25хв
  • Оцінювання результатів роботи - близько 5хв
  • Повторення

2 Планування та аналіз

За допомогою практик скетчноутингу ви навчитеся:

• Фіксувати спогади, події
  • Планувати вихідні, відпустку, організовувати робочий процес
  • Аналізувати переглянуті фільми та прочитані книжки
  • Вивчати мови, навчати інших, проводити лекції
  • Робити презентації
  • Створювати особистий план на кілька років

Плануючи свій відпочинок, роботу, навчання за допомогою скетчів, ви несподівано для себе можете по-новому поглянути на свої плани. У процесі замальовок можуть виявитися додаткові деталі, про які ви раніше не замислювалися, оскільки тримали в голові основну інформацію.

Усі ж знають про візуалізацію? Це коли на великому аркуші паперу людина наносить свої плани на майбутнє, те, ким вона хоче стати, приміром, за 5 років, який у неї має бути дім, сім'я та розміщує на видному місці. Так от, це і є планування свого майбутнього за допомогою скетчноутингу. Інформація, нанесена на папір власноруч, запам'ятовується швидше і сприймається серйозніше, ніж просто слова та обіцянки. Подумайте про свої цілі на майбутнє і сміливо наносьте його на папір, враховуючи при цьому навіть найдрібніші деталі, це допоможе вам точніше здійснити свої мрії та плани.

3 Думкові образи

Якщо ви стикаєтеся з великим потоком інформації, яку потрібно законспектувати й упорядкувати, чудовою технікою для вас може стати виділення з усього потоку ядра думки. Це може бути слово, фраза або речення, навколо яких розгортається дія. Законспектувавши його, ви розставите для себе акценти і, повернувшись до скетчу пізніше, з легкістю зможете згадати, про що йшлося. Використовуючи цей метод, ви не тільки навчитеся виділяти головне в тексті, а й обробляти великі потоки інформації, не знижуючи при цьому темп.

4 Налагодження комунікацій

Якщо ви часто буваєте на конференціях або презентаціях, робіть скетчі та діліться ними з колегами і спікерами. Цей метод незвичайний і напевно зацікавить ваших співрозмовників. Скетчі - це шанс обговорити почуте, зокрема і з доповідачами, завести корисні знайомства в бізнес-сфері. Якщо ж зустрітися особисто з доповідачами у вас не виходить, скористайтеся можливостями соціальних платформ - зробіть пост з фотографіями ваших скетчів і розмістіть у соцмережах, попередньо зазначивши на них спікерів. Повірте, ваш інтерес до виступу оцінять, а це прекрасний спосіб зав'язати приятельські стосунки з лідерами думок.

5 Вчимося вірити в себе

"Візуальні нотатки на практиці" вчать не тільки розвивати мислення, працювати з візуальними образами, а й... малювати. От тільки не варто лякатися тим, хто думає, що не вміє малювати. У своїй книжці автор наочно демонструє, як за допомогою 5 простих базових елементів (коло, квадрат, трикутник, смуга, крапка), намалювати які може навіть дитина, можна створювати цікаві образи, фігури людей, передавати настрій, працювати зі шрифтами. Спробуйте, справді, це не лише підніме настрій, а й навчить вас вірити у свої сили.

Резюме

Підбиваючи підсумки можна сказати, що скетчноутінг - метод, який не тільки структурує інформацію, а ще й розслабляє. Адже багато хто з нас під час розмови телефоном або просто обмірковуючи якесь питання часто малює на папері якісь графічні елементи. Це допомагає сконцентруватися, відволіктися і, як наслідок, знайти рішення задачі. То чому б, маючи під рукою практичний посібник, що навчає ефективної самоорганізації, взяти й не навчитися? :-) Адже це ж мрія сучасної людини - навчитися ефективно розпоряджатися своїм часом.

До речі, відмінність цього випуску від першої книги "Візуальних нотаток" - можливість практикуватися в міру читання. Після кожного розділу автор підбиває підсумки і дає домашнє завдання для того, щоб читач не відкладав у довгу шухляду навчання майстерності скетчноутінгу, а відточував свою майстерність під час читання. У цій книзі ви знайдете стільки нестандартних порад і вправ, здатних прокачати ваші скіли, що не стати фанатом скетчноутингу ви просто не зможете. Сумніваєтеся? А давайте ви спочатку прочитаєте, а потім поговоримо :-)

Поділіться своєю емоцією від статті
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Ми з радістю зробимо безкоштовну оцінку вашого проєкту